MOOSE HEART SAUSAGE SPECIAL




- A RECIPE
by Owe & Kjell

RECEPT: Korv på  älghjärta


 

2 lbs. Ground Moose Meat // 2 x 0,45 kg älgfärs

2 lbs. Ground Pork // 2 x 0,45 kg fläskfärs

2 Moose Hearts, approx. 2½ lbs. // 2 st älghjärtan = ca 1,2 kg

1 Moose Calf’s Tongue // 1 st älgkalvstunga

1 lb. hindleg (outer side) meat,   // ½ kg saltrulle, från älg

2 lb. Pork Fat // 2 x 0,45 kg fläskflott (späck, flott, gris- )

5 yds. Intestines/ bowels // ca 4,5 m fjälster / tarmar

3 Green Onions, Medium Size // 3 gula lökar, normalstorlek

2 Cup of Potato Mash Powder // 2 kaffekoppar potatismospulver

2 tbsp Salt // 2 matskedar salt

2 tsp Black Pepper, Stone Ground// 2 teskedar malen svartpeppar

Salpeter/ Niter // salpeter, se andra recept för referenser

2 Cans (50 cl) of Beer, Medium Strength // 2 burkar starköl

Approximately 10 lbs of finished product; sausage

Detta recept ger cirka 4½ kg färdig korv.
Se vidare i svenska recept under "julkorv" etc. för referenser beträffande "salpeter"!




Smoke 10 - 14 hours depending upon type of  facilities.
Old-fashion "cold smoking-house" setup is approximately six days, where a modern electrical hot-smoking cabinet takes 10 to 14 hrs.
In both instances we want to use alderwood sawdust for the whole session,
though we recommend replacing the alderwood with juniper twigs the last couple of hours of this smoking-session.
Make sure to supply fresh alderwood sawdust with regular intervals, all depending upon source of heat etc.
When using a small-size electrical smoking cabinet you need to refill sawdust after approx 2½ hrs.
Adding  a handfull of Juniper needles the last hour of smoking will give extra flavor and touch.

Rök korven i 10 till 14 timmar (varmrökning) och använd alspån hela tiden.
Kom ihåg att byta ut spånet med jämna mellanrum!
I exempelvis en s.k. Guplarök byter man ut spånet (fyller på nytt) ca 2½,
något beroende på omgivande temperatur.

Det kan förbättra resultatet om du lägger till en näve enris den sista timman.

















Älgvandring
presenterad av SVT


http://youtu.be/zekOp0zl40I


http://youtu.be/0rpwfKU5eiM



 FOOD, MEALS & COOKING - A DICTIONARY by SWENGELSK



VILTRECEPT - GAME RECIPES

Flera  viltrecept

 

Bison are considered a keystone species...


Home

             
           

 
© Swengelsk, KB ®
webmaster